JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, May 08, 2018

Peralihan Angin Politik

Oleh M. Bakri Musa www.bakrimusa.com


Di dunia hewan, apabila anda dianggap sebagai lemah atau terdesak, pemangsa anda akan menerkam anda dengan cepat dan tanpa belas kasihan. Ini juga benar jika tidak lebih lagi dalam dunia politik haiwan.

Keputusasaan politik Najib jelas lama sebelum dia membubarkan Parlimen. Terdapat laluan pantas Akta Berita Palsu, latihan-latihan gerrymandering terang-terang dan cabul, dan terakhir tetapi paling tercela dari semua, membuat polis dan ketua-ketua perkhidmatan bersenjata menjanjikan kesetiaan kepadanya bukan raja dan negara, kerana mereka telah bersumpah untuk melakukan semasa mengambil jawatan.

Najib mengharapkan orang-orang antik itu akan mengukuhkan kedudukannya menjelang pilihan raya.

Yang rendah adalah pada hari penamaan apabila Mahathir dihalang untuk terbang ke Langkawi untuk memfailkan kertasnya. Juruterbangnya berkata pesawat itu tidak selamat. Mahathir menuduh sabotaj. Najib tidak menaruh kebaikan orang lain, atau dia tidak dapat mengawal semua orang dan segala-galanya. Mahathir mendapati pesawat lain. Percubaan sabotaj bukan sahaja menyedihkan tetapi juga berbahaya. Kami bercakap mengenai kehidupan yang terancam di sini, bahawa juruterbang dan penumpangnya.

Najib mengancam akan membebankan Mahathir di bawah Akta Berita Fake baru. Mahathir mengabaikannya dan terus mengulangi pertuduhan yang serius. Ancaman Najib adalah satu-satunya yang kosong, impotensinya terdedah kepada semua. Atau kemungkinan dakwaan sabotaj Mahathir bukan berita palsu selepas semua.

Panglima tentera tertinggi juga menarik perhatian kesetiaannya kepada Najib selepas Mahathir menghantar beliau dan rakan-rakannya sebagai surat terbuka yang mengingatkan mereka tentang sumpah jawatan mereka. Beberapa hari kemudian ketua tentera laut mengeluarkan perintah yang belum pernah terjadi sebelumnya kepada para pelautnya. Mereka bebas memilih mana-mana calon dan parti yang mereka pilih. Dia memberi jaminan kepada mereka bahawa undi mereka akan tetap menjadi rahsia. Dia banyak dipuji kerana tindakannya yang berani.

Berani tidak terlalu kuat perkataan di sini. Lagipun ini Malaysia. Hakikat bahawa dia terpaksa mengeluarkan perintah itu pada mulanya bercakap mengenai proses demokrasi negara. Ketua Polis juga mengikutinya dan mengeluarkan kenyataan serupa.

Surat terbuka Mahathir lebih kuat daripada apa yang dikatakan Perdana Menteri Najib sebelum ini kepada ketua polis dan tentera. Atau ketua-ketua itu meletakkan jari basah mereka di udara dan merasakan angin berubah arah.

Tindakan desakan Najib yang paling lucu itu ialah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengeluarkan arahan untuk merobohkan gambar-gambar Mahathir pada papan iklan pilihan raya!

Ia adalah pandangan yang menyesal untuk mempunyai Melayu muda yang tidak berkemampuan dalam pakaian seragam EC mereka yang memanjat perancah untuk merobohkan poster-poster gergasi itu.

Pada akhirnya, tidak dapat menyelesaikan tugas mereka dengan cepat, mereka terpaksa hanya memotong muka Mahathir. Kemudian tidak cukup pantas, mereka hanya disisipkan pada helai kosong untuk menutup mukanya. Kasihan!

Perintah itu diberikan dengan tergesa-gesa dan tanpa berfikir bahawa, dilihat dengan ketidakhadirannya, saya tidak melihat pekerja-pekerja yang memakai apa-apa keselamatan ketika mereka memanjat papan iklan itu. Pengawas mereka sama ada tidak bertanggungjawab atau terlalu bodoh untuk tidak memikirkan keselamatan pekerja mereka. Mereka menganggap kehidupan pekerja mereka murah.

Menyedari bahawa skandal 1MDB adalah isu utama, Najib menghantar CEO syarikat itu untuk berkempen untuknya, seorang lelaki PR - dan bukannya seorang yang sangat baik - yang menyamar sebagai ketua eksekutif. Lelaki miskin itu dengan keliru mengeluh bahawa tidak ada yang datang untuk mendengarnya.

Menyentuh! Dia akan menjadi lebih baik dan lebih meyakinkan jika dia hanya mengeluarkan wang yang telah diaudit 1MDB, standard untuk semua syarikat. Dia tidak boleh; syarikat itu tidak ada. Inilah masalah 1MDB. Ia tidak mengambil CPA atau MBA untuk memikirkan itu, dan cepat. Mana-mana Ketua Pegawai Eksekutif yang tidak memahami bahawa pada hari pertamanya di tempat kerja bukanlah bahan utama eksekutif tetapi tangan sewa yang mahal.

Lama sebelum Najib mengumumkan bahawa beliau mempunyai Pendaftar Pertubuhan, seorang wanita Melayu yang mousy, tajuknya yang mengagumkan walaupun tidak menafikan pendaftaran parti Mahathir.

Oleh itu, calon-calonnya, termasuk Mahathir, tidak boleh menggunakan nama atau simbol parti itu. Untuk menambah ukuran dan tidak berpuas hati dengan hanya merobohkan gambar Mahathir, SPR mengarahkan Mahathir tidak berkempen di luar kawasannya kerana dia bukan ketua parti nasional berdaftar. Dia blithely mengabaikannya dan menyerbu negara itu, mengambil hak kempennya untuk Putrajaya dan Pekan, kampung halaman Najib, dan menarik orang ramai.

Arahan SPR yang melanggar arahan Mahathir sekali lagi mendedahkan impotensi Najib. Kebanyakan hati, walaupun berusia 92 tahun dan serangan bronkitis yang kerap berlaku, Mahathir tidak mempunyai kesulitan menyampaikan mesejnya yang pedas. Dan mereka bergema dengan pengundi. Kempen itu menyegarkannya; seorang patriot dalam misinya untuk menyelamatkan negaranya.

Sebaliknya dengan Najib; dia tidak kenal pasti, tersandung kata-kata beliau, dan hampir tidak dapat menghapus air liur yang meleleh dari bibirnya. Seorang pencuri ditangkap dengan rampasan itu.

Rabu ini, 9 Mei 2018, hari pilihan raya, pengundi akan berpeluang menjadi pemangsa dan menyingkirkan Malaysia daripada pemimpinnya yang lemah dan terdesak
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...