JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, May 14, 2018

Perdana Menteri Mahathir - Pembersihan Rumah

Mahathir Mohamad telah bercakap. Mereka yang telah menindas, dan melakukan diskriminasi, atau lebih teruk - telah bersubahat dan membantu Najib Razak - terhadap yang baru dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7, kini berada dalam keadaan panik. 

Pada masa yang terbaik, mereka akan kehilangan pekerjaan mereka. Paling teruk, mereka boleh berada di penjara. Terdapat sekurang-kurangnya 5 teraju yang mengalami malam-malam tanpa tidur sejak 10 Mei.  

 Napoleans kecil adalah ketua 5 agensi - Registry of Societies (RoS), Suruhanjaya Pilihan Raya, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia), Peguam Negara dan Ketua Hakim Negara.

 Jelas sekali, semua yang dilantik oleh Najib telah melakukan kerja-kerja kotor, satu cara atau yang lain, untuk bekas perdana menteri yang dikalahkan, sekarang Najib tidak ada kuasa dan daya, semua neraka bagi mereka jawabnya!!

  {1} Peguam Negara Mohamed Apandi Ali Perdana menteri tertua di dunia itu pantas menembak senjatanya di Peguam Negara Mohamed Apandi Ali, selepas AG membuka mulutnya tentang dirinya sebagai tidak berminat. Sebagai peguam tertinggi negara, mengejutkan Encik Apandi tidak pandai apabila dia mendakwa bahawa dia menasihati kerajaan persekutuan. Mahathir tidak sedikit pun rasa gembira lalu melepaskan tembakan ke atas A.G.  

 Hebatnya, ia tidak pernah berlaku kepada Apandi bahawa pernyataannya begitu tidak peduli bahawa Mahathir merasa dihina oleh kebodohannya. Pada sidang akhbar, Mahathir berkata - "Saya fikir pendakwa raya atau jeneral yang mengatakan hari ini dia menasihati kerajaan sebagai bullshit!" 

Dalam kenyataannya, kerajaan yang Apandi rujuk itu "tidak wujud" kerana Mahathir belum lagi mengangkat sumpah. 

 Dalam tergesa-gesa untuk menyelamatkan tugasnya, Apandi menyangka dia dapat menarik aksi untuk menyalahkan Mahathir dengan mendakwa dia tidak bersikap apolitik dan mempunyai hati nurani yang jelas. Kepada kejutan A.G., Mahathir berkata - "Kita perlu melihat siapa Peguam Negara.

 Pada masa ini, Peguam Negara telah menjejaskan kredibiliti sendiri. Dia telah, sebenarnya, mempunyai bukti salah tersembunyi dan adalah satu kesalahan dalam undang-undang. "  

 Mahathir tentu saja merujuk kepada skandal 1MDB Najib. Pada Januari 2016, Apandi membersihkan Najib dari sebarang kesalahan berkaitan dengan akaun bank bekas Perdana Menteri AS $ 681 juta (RM2.6 bilion), walaupun penyiasatan Jabatan DoJ Amerika mengatakan sebaliknya. A.G. juga ditangkap sedang menari dengan gembira dengan menteri-menteri Najib, mencadangkan dia tidak sama sekali tidak berpolitik.  

{2} Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Mohd Hashim Abdullah Walaupun PM Mahathir dapat melupakan perbuatan nakal yang mengganggu dan merosakkan gambarnya di papan iklan kempen yang disokong oleh Pakatan Harapan, dia pastinya tidak boleh lupa, apalagi memaafkan Mohd Hashim Abdullah kerana menipu pada pilihan raya umum ke-9. Tidak kira bagaimana pengerusi EC1 mendakwa ketidakpuasannya, hakikatnya masih ada hubungannya dengan Najib.   Dalam satu sidang akhbar, Mahathir berkata - "Jika kita mendapati dia terlibat dalam beberapa amalan rasuah, berat sebelah dan semua itu, kita perlu mengambil tindakan terhadapnya." Perdana menteri baru telah memberitahu semua dan banyak bahawa SPR telah memanipulasi pilihan raya di Sabah berkaitan dengan pelbagai rekod yang dijalankan. Dan sukar untuk melihat bagaimana SPR boleh membuktikan sebaliknya. Mahathir berkata - "Terdapat bukti beberapa manipulasi. Parti Warisan Sabah mempunyai 35 kerusi, tetapi selepas banyak pengisytiharan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, ini dikurangkan kepada 29. Kami tidak membalas dendam tetapi menegakkan undang-undang. Jika kita mendapati bukti wang yang digunakan untuk mendapatkan undi, kita akan bergerak untuk menyatakan bahawa pilihan raya tidak sah. "   Walaupun tanpa kekerasan di Sabah, pengerusi SPR sudah dalam sup panas untuk sengaja cuba menunda pengumuman keputusan pilihan raya dan enggan menandatangani Borang 14 mengakui kemenangan Pakatan Harapan. Sudah tentu, terdapat gerrymandering besar yang direka oleh SPR untuk membantu Najib memenangi pilihan raya secara khusus, tetapi bersikap hebat.  

  {3} Ketua Pesuruhjaya SPRM Dzulkifli Ahmad Dzulkifli Ahmad adalah seorang budak lelaki Najib yang dilantik sebagai ketua SPRM pada Ogos 2016 untuk menggantikan Abu Kassim. Setakat ini, Encik Dzulkifli adalah orang ketiga, selain A.G. Apandi Ali dan SPR Mohd Hashim Abdullah, yang dituduh Mahathir tidak melakukan tugasnya secara profesional. Perdana Menteri berkata hierarki SPRM boleh diubah sekiranya didapati bahawa suruhanjaya gagal bertindak dengan adil. 

 Mahathir berkata - "Kami akan mengkaji jika SPRM adalah adil atau tidak. Sekiranya kita mendapati mereka berat sebelah dalam apa cara, termasuk kepada diri sendiri (mereka yang berada di Pakatan Harapan), kita perlu mengubahnya. Seperti yang dijanjikan, ketua-ketua kerajaan (agensi) yang baru akan diselidiki oleh Parlimen. "Tetapi itu adalah cara yang sopan untuk mengatakan ketua SPRM mungkin lebih awal daripada yang diharapkan. 

Perdana Menteri ke-7 telah menuduh SPRM mengabaikan rasuah. Beliau berkata - "Sepanjang pilihan raya, SPRM seolah-olah mengabaikan hakikat bahawa rasuah berleluasa. Dalam dua hari yang lalu, misalnya, tidak ada ucapan yang dibuat, hanya wang yang diedarkan. "Samseng UMNO Jamal Md Yunos telah menjanjikan nelayan Sekinchan RM2,000 setiap satu jika Barisan Nasional pakatan memenangi kerusi negeri.  

 Dzulkifli Ahmad turut ditangkap dalam beberapa siri video mengenai dakwaan hubungan luar nikah. Walau bagaimanapun, baik polis mahupun SPRM tidak berminat untuk melakukan apa-apa tindakan terhadap ketua SPRM atas skandal tersebut. Skandal seks video yang melibatkan Encik Dzulkifli dan isteri seseorang ketika bercuti secara romantik di Bali, Indonesia, mula beredar di internet tahun lepas.  

 {4} Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Surayati Ibrahim Pemilihan parti terakhir Umno telah diadakan pada 19 Oktober 2013. Menurut Perlembagaannya, pilihan raya harus diadakan setiap 3 tahun. Oleh itu, pemilihan berikutnya akan diadakan pada 19 Oktober 2016. Terima kasih kepada skandal 1MDB, di mana PM Najib ditangkap dengan tangannya di balang cookie - sejumlah US $ 681 juta dalam akaun perbankan pribadinya - dia tidak mempunyai pilihan selain menangguhkannya.  

 Di bawah alasan mengukuhkan UMNO menjelang pilihan raya ke-14 di seluruh negara, Encik Najib ditangguhkan selama 18 bulan pemilihan parti apabila tiba masanya pada 19 Oktober 2016. Ekspres 18 bulan itu berakhir pada 19 April 2018. Hebatnya, pada 5 Mac , Pendaftar Pertubuhan (RoS) mudah membenarkan penangguhan semula pilihan raya parti. 

 Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) Surayati Ibrahim membenarkannya selaras dengan Klausa 10.17 perlembagaan parti, dengan itu membenarkan pelanjutan lanjut 18 bulan. Masalahnya ialah - apa yang dipanggil Klausa 10.17 sebenarnya tidak wujud dalam perlembagaan UMNO. Jelas, ketua RoS telah menyalahgunakan kuasa untuk membantu menghalalkan masyarakat yang tidak sah. 

  Surayati Ibrahim juga berkonspirasi dengan Najib Razak untuk mengharamkan parti Mahathir - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) - pada jam kesebelas sebelum Najib mengumumkan pembubaran Parlimen. Tidak mengendahkan larangan selama 30 hari itu, Mahathir mengatakan bahawa surat yang dikeluarkan oleh Pendaftar memaklumkan parti larangan itu "banyak istilah undang-undang yang salah". Surayati juga mengancam untuk mengharamkan pendaftaran parti Mahathir.  

   {5} Ketua Hakim Raus Shariff Apabila Mahkamah Persekutuan Malaysia memutuskan untuk memihak kepada Suruhanjaya Pilihan Raya ke atas menggubah semula sempadan pilihan raya pada Februari 2018, Mahathir marah. Hakim Mahkamah Persekutuan tiga orang itu dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Raus Sharif ketika mereka menolak permohonan oleh 2 Ahli Parlimen pembangkang dan 7 pengundi dari Melaka terhadap penangkapan gerry yang terang-terangan.  

 Mahathir mempersoalkan kesahihan pelantikan Raus Sharif sebagai Ketua Hakim Negara. Artikel 125 Perlembagaan Persekutuan tidak membenarkan pelantikan ketua keadilan di luar umur persaraan 66 tahun ditambah enam bulan lanjutan. Raus sepatutnya bersara selepas 5 Ogos 2017 tetapi perkhidmatannya diperluaskan selama 3 tahun lagi oleh Najib supaya keputusan yang tidak adil dapat disampaikan. 

 Najib dengan terang-terangan melawan perlembagaan dan melantik Raus Sharif sebagai Ketua Hakim serta Presiden Mahkamah Rayuan. Pelantikan Raus sebagai hakim tambahan Mahkamah Persekutuan di bawah Perkara 122 (1A) perlembagaan adalah haram. Tambahan pula, Ketua Hakim Borneo Richard Malanjum sepatutnya dilantik bukan berdasarkan kekananan.  

 Sekarang Mahathir telah menjadi perdana menteri baru, pentadbirannya boleh mengumumkan bahawa pelantikan Raus sebagai hakim tambahan pada 4 Ogos 2017 di bawah Perkara 122 (1A) Perlembagaan Persekutuan adalah tidak sah, tidak berperlembagaan dan tidak berkuat kuasa - semata-mata kerana dia telah mencapai umur persaraan wajib 66 tahun dan enam bulan.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...