JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, May 31, 2018

Tabung Harapan Malaysia BUKAN Tabung Milo!!

Oleh Ahmad Muslim Badawi Badawi

Ramai yang marah dengan tabung Harapan Malaysia kenapa? bukan kerajaan paksa pun.. dan aku rasa Kerajaan pun tak mengharap, ia satu bentuk simbolik.. Solidariti dalam kita membina semula Malaysia...

Tun Mahathir dan Kabinetnya sudah memotong 10% dari Pendapatan untuk Negara.. dan dia tak paksakan kepada Kakitangan awam..

Teringat aku masa Bencana Banjir Besar di Pulau Pinang tahun lepas.. ramai yang gelak , Perli Lim Guan Eng yang merayu bantuan kerajaan Pusat, Ketika itu Lim Guan Eng dan DAP tubuhkan satu tabung bantuan Banjir.. dalam 3 Hari tabung itu dah terima sumbangan orang ramai lebih dari RM 5 Juta.. hakikatnya rezab tunai, kewangan Pulau Pinang lebih pada mampu, tetapi itulah simbolik Rakyat bersama sama dengan Kerajaan..

Akhirnya Kerajaan Pulau Pinang mengumumkan program khas dengan nama "Penang Bangkit" anggaran peruntukan lebih RM 100juta, Sebahagian besar dana bantuan ini menggunakan Duit Kerajaan Negeri.. lebih 100 ribu rakyat terjejas banjir menerima RM 700 tunai, peruntukan baiki rumah banjir,tanpa bantuan Kerajaan Pusat..

Ini Memang gaya Lim Guan Eng.. Dia tak pandai cakap besar, tetapi dia menguruskan duit rakyat dengan Baik, Hutang Negeri Pulau pinang hampir sifar.. Negeri yang tak mengharapkan Duit dan ehsan kerajaan Pusat untuk kebajikan,membayar gaji dan Bonus untuk kakitangan Negeri..

Sedang kan orang yang perli Lim Guan Eng yang merayu rayu kepada bantuan Pusat , Nak bagi bantuan Banjir pun tak mampu.. ada rakyat yang dah setahun masih tidur dalam Khemah.. nak bagi bantuan dan bayar gaji pun terpaksa berhutang dengan pusat.. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Setuju.

Tak banyak sikit ramai yang ingin dapat rasakan diri mereka adalah antara rakyat yang menyelamatkan negara.

Tak ada paksaan.

Dengan ada Tabung ini lagi pantas negara maju ke hadapan.

Hutang negara ini ada lah satu bencana yang dahsyat dari segala-galanya.

Berat sama di pikul.. Ringan sama di jinjeng.

Smart Pomen said...

Ape masaalahnya, Ko nak bagi, bagi la. Tak nak Sudah. Tak Harap pun. Aku ingat 2 3b mesti Ada. Lebih separuh Yg mengundi hari tu mesti support punya. Yg tokey 2 cina tu Jgn Tanya la. Mungkin Bagi dia org tu Satu pelaburan. Mana Tau ekonomi mencanak naik, lagi Dia org Untung. Pada geng tin Milo, Jgn jealous. Lavel Ko dgn Tun tak sama, ramai yakin dgn Dia. Malah Bukan islam Yg musuh lama pun Dah OK. Korang plak Lebih. Terus la hidup mcm tu. Cuma Ingat, jubah Serban tak Janji kan syurga. Korang lagi Tau Pasal agama Dari Aku. Tu Pasal tak pernah masuk putrajaya... Bongkak, riak. Sifat tu Allah tak Suka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...