JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, June 10, 2018

SAYA BERPUASA...!

Oleh Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

Kelmarin (8/6), dlm perjalanan balik ke Perlis selepas berkhutbah di Masjid an-Nur, Pokok Sena, seorang sahabat telefon.

Katanya, ada jamaah masjid itu marah saya dijemput berkhutbah kerana katanya, saya anti hafaz al-Quran, anti orang hafaz al-Quran dan mahu pusat tahfiz di tutup.

Utk makluman, saya pernah buka kelas mengajar al-Quran di Perlis, pernah jadi guru hafaz al-Quran di Penang dan Perlis, pernah gubal kurikulum hafaz al-Quran utk sebuah maahad tahfiz, pernah jadi mudir maahad tahfiz, pernah tubuhkan syu'bah tahfiz di sebuah sekolah, pernah bertungkus-lumus utk menubuhkan maahad tahfiz di Perlis dan pernah menjadi anggota penyemak al-Quran KDN.

Saya memang pernah mengkritik beberapa maahd tahfiz yg saya dapati ditubuhkan utk pemiliknya mencari habuan dunia. Begitu juga, saya kritik beberapa pusat tahfiz yg abaikan aspek-aspek keselamatan pelajar.

Tanggapan itu tidak menjadi kudis pun kpd saya tetapi lebih elok jika khutbah saya berkaitan kewajipan memperbaiki hubungan sesama manusia, termasuk dgn non muslim dihayati, walaupun mungkin saya tidak disukai.
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Ade tafiz ostad bini 4-1+1, kereta atas 100k 4 biji... Mai kutip derma lagi kt mesjid.... Dah Kaya... Bini sampai 4, kereta mewah dok mai kutip derma bt pa lagi....

Anonymous said...

Biar ditipu oleh pengusaha tahfiz. Kan depa ustaz. Sunat kot kena tipu dgn ustaz, atau pun harus sj?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...